معرفی رشته کارتوگرافی یا نقشه نگاری

معرفی رشته کارتوگرافی یا نقشه نگاری

رشته کارتوگرافی یکی از رشته های جذاب و پر طرفدار در ایران است که می توانیم آن را به عنوان رشته ای حیاتی در تهیه نقشه ها بدانیم. در این رشته با همکاری دانشجویان رشته ریاضی، می توانیم به نقشه های دقیقی دسترسی پیدا کنیم. وجود اطلاعات کامل همراه با تجهیزات کافی در ثبت اطلاعات، می توانند به شما کمک زیادی کنند.

رشته کارتوگرافی چیست؟

کارتوگرافی یکی از رشته های جغرافیا شناسی می باشد. در جغرافیا افراد به بررسی مطالعه و تحقیق در مورد جوامع انسانی و محیط زندگی آنها می پردازند و در جهت بهبود وضعیت آن تلاش می کنند. جغرافیا شامل سه رشته جغرافیا طبیعی، جغرافیا انسانی و کارتوگرافی می باشد که در اینجا قصد داریم در مورد کارتوگرافی صحبت کنیم. کارتوگرافی یک کلمه فرانسوی میباشد Cartographie

رشته کارتوگرافی مربوط به ترسیم و تهیه نقشه می باشد. برای تهیه یک نقشه لازم است که برداشت زمین، فوتوگرافی، ترسیم و تهیه نقشه انجام شود که دو مرحله آخر آن یعنی ترسیم و تهیه نقشه توسط کارتوگراف ها انجام می شوند. در رشته کارتوگرافی افراد اطلاعات را از مهندسین نقشه بردار دریافت می کنند و با تبدیل کردن آن اطلاعات به مجموعه دانش های قابل استفاده، کار را پیش می برند.

رشته کارتوگرافی
رشته کارتوگرافی در همیار نقشه بردار

درس های هر ترم رشته کارتوگرافی را معرفی کنید

در این رشته شما رشته های ریاضی، نقشه برداری، علوم جغرافیایی و … را می بایستی مطالعه کنید. ترکیبی از این دروس به شما کمک می کنند تا به اطلاعات جامع تری دسترسی پیدا کرده و بعد از اتمام تحصیل بتوانید به خوبی از آنها استفاده کنید.

این رشته نیازمند تسلط بر کامپیوتر می باشد تا نقشه های سه بعدی و دو بعدی را بتوانید با کمک گرافیک به دست آورید. برای انجام اینکار در ترم های تحصیلی خود، درس های اجباری را مشاهده خواهید کرد که پاس کردن آنها کاملا اجباری می باشد.

بخوانید  نقشه توپوگرافی چیست و چه کاربردی دارد ؟

زبان انگلیسی شما باید تا حد زیادی خوب باشد تا بتوانید دروسی را که نیازمند کتاب های مرجع می باشند، مطالعه کنید. معمولا برخی از کتاب ها هستند که ترجمه ندارند و یا اینکه ترجمه آنها خیلی مناسب نیست، در این حالت استفاده از کتاب های خارجی توصیه می شوند. برخی کتاب ها مانند نقشه برداری و ریاضیات به سبب سنگین بودن در چند ترم می بایستی پاس شوند.

دانشگاه های معتبری که کارتوگرافی را تدریس می کنند.

دانشگاه تهران در ابتدا دانشکده ای را به نام جغرافیا-تاریخ تاسیس کرد و همین سبب شد تا یک مجموعه فعال در این زمینه اقدام به فعالیت کنند. بعد از گذشت چند سال به سبب جذب نیرو های بیشتر و فعالیت بالا، تصمیم گرفته شد که دو مجموعه به طور کامل از هم جدا شوند و هر کدام برای خود دانشکده ای مجزا داشته باشند. دانشجویان رشته کارتوگرافی در دانشکده جغرافیا درس می خوانند و تا کارشناسی می توانند در آن مطالعه کنند.

رشته کارتوگرافی
رشته کارتوگرافی

مشاغلی که دانشجویان بعد از فارغ التحصیل شدن از کارتوگرافی می توانند انتخاب کنند.

  • مدیر زمین شناسی
  • کارشناس امور معدن
  • نقشه بردار
  • نقشه کش
  • کارتوگراف
  • کارشناس ژئوفیزیک

کاربرد کارتوگرافیک

در این رشته ما می توانیم شاهد کوچک تر شدن اجسام در محیط های مختلف باشیم. منظور همان اشیاء طبیعی مانند کوه، زمین های کشاورزی، مناطق مسکونی و … می باشد.

در رشته کارتوگرافی اجسام بزرگ با کمک علم هنر و ریاضی در سایز های مختلف طراحی می شوند. علم گرافیک در این زمینه می تواند کمک زیادی به شما کمک کند.

در زمان قبل از ایجاد رشته کارتوگرافی افراد برای پیدا کردن مسیر مجبور بودند که مسافت زیادی را طی کنند تا بتوانند پی ببرند که هر پدیده طبیعی دقیقا در چه مکانی قرار دارد. با وجود این رشته دیگر خبری از هدر دادن زمان نیست و ما می توانیم در زمان کمی به مجموعه داده هایی که می خواهیم برسیم.

نقشه های رشته کارتوگرافی هم به صورت مجازی و هم به صورت کاغذی می توانند در اختیار شما قرار بگیرند. ما می توانیم در حوزه های زیر از این رشته استفاده کنیم:

  • نقشه برداری
  • ساختار اقتصادی
  • ساختار فرهنگی
  • ساختار دفاع ملی
  • روابط بین المللی
بخوانید  آشنایی با روسازی بتنی

با کمک این نقشه ما می توانیم نقشه های دو بعدی و سه بعدی از کشور، قاره و کل زمین را ترسیم کنیم. نقشه هایی که میزان خطای بسیار کمی دارند و اطلاعات آنها برای چندین سال قابل استفاده می باشند.

همچنین رشته فوق یکی از عوامل مهم ساخت نقشه کاداستر و نقشه utm میباشد.

با نقشه هایی که کارتوگراف ها طراحی می کنند، مسافران و گردشگران می توانند مسیر سفر خود را مشخص کنند و در میان راه از هیچ فردی کمک نگیرند. افرادی که به عنوان کارشناس آب و هوا فعالیت دارند، نیازمند نقشه برای تشخیص مسیر می باشند که با کمک کارتوگراف ها رخ می دهد. برنامه ریز های شهری می توانند با کمک نقشه ها متوجه شوند که هر محیطی برای احداث چه چیزی مانند بیمارستان ها، مدرسه ها و … مناسب می باشد.

کارتوگرافی در نقشه برداری
کارتوگرافی در نقشه برداری

رقبای اصلی این رشته و محل فعالیت آن

در این رشته افرادی می توانند بهترین فعالیت را داشته باشند که در زمینه ریاضی حد متوسط را داشته باشند. مهندسین نقشه بردار، دوستداران محیط زیست و مهندسان معدن به عنوان مهمترین رقبای این رشته در نظر گرفته می شوند، زیرا این افراد هم در تولید نقشه، نقش مهمی می توانند داشته باشند و وجود اطلاعات آنها برای ما کاملا الزامی می باشد.

در هر جایی که وجود نقشه اهمیت داشته باشد، مانند وزارتخانه های معتبر کشور از قبیل شهرداری، فرمانداری و … از افراد کارتوگراف استفاده می کنند. در وزارت خانه معادن، نیرو، انرژی و … نیز برای بهره برداری از مواد طبیعی، لازم است که افراد متخصص فعالیت داشته باشند تا کار ها به خوبی پیش روند و مشکلی ایجاد نشود. در نهایت هر فردی که بتواند اطلاعات بهتری را ارائه دهد در جایگاه بهتری قرار خواهد گرفت و می تواند مشتریان بیشتری داشته باشد.

کارتوگرافی در نقشه برداری



به این مطلب امتیاز بدید :
5/5 - (2 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است